Főoldal A világ legjobbjai Lovas rekordok Szabadidomítás Könyv/Film

2018. április 3., kedd

❀Frankel

Frankel 2008. február 11 -én látta meg a napvilágot Angliában, a szaud arábiai herceg, Khalid Abdullahnak a ménesében. Nevét a 2009 -ben leukémiában elhunyt neves amerikai tréner, Bobby Frankel után kapta, aki a herceg lovait is egykor trenírozta. Már kétéves korában kiderült, hogy rendkívüli képességű négylábúról van szó, hiszen felhozó versenyeit 10 -13 lóhosszal nyerte, majd legjobb évjárattársait simán verte az 1400 méteres Dewhurst Stakes -ben, ezzel 180 ezer fontot keresve gazdájának. 

A 2011 -es év a további fölényes győzelmek jegyében telt, kivétel ez alól a St. James Palace Stakes futama, ahol csupán félhossznyi előnyt tudott megtartani a célig az őt üldözőkkel szemben, de itt is megőrizte veretlenségét. Ugyanebben az évben Frankel megszokott lovasával, Tom Queally -val nyeregében 9 -re növelte győzelmeinek számát az év végi Queen Elizabeth II. Stakes futamban, ahol nem mellesleg 567 ezer fonttal gyarapította a herceg amúgy sem lapos pénztárcáját. 

Szuperszonikus gyorsasága és a mezőnyöket szinte semmibe vevő sikersorozata láttán a nemzetközi szaksajtó Frankelt minden idők legmagasabb képességű versenylovának kiáltotta ki, amit megerősít a versenylovak nemzetközi rangsorolását 1948 óta végző Timeform magazin osztályozása is: Frankel 147 -es számánál nagyobbat vágtázó telivér még soha nem kapott.

A ló trénere, Henry Cecil, akit 2011 -ben az angol királynő lovaggá ütött, idejekorán felismerte, hogy idomítottja a mérföldes távon (1600 méter) tudja kifejteni kivételes képességét, így ennél hosszabb versenyekben nem is próbálkoztak még vele, bár felmerült, hogy esetleg kipróbálnál 2000 méteren, de ez végül egyenlőre elmaradt.

Talán szükségtelen is volna változtatni a stratégián, hiszen a csodaló 2012 -ben újabb három győzelmet szerzett zsinórban, amelyből a legutóbbit augusztus 1 -én az angliai Goodwoodban.

Az egyik legismertebb telivér árverési ügynökség értékelése szerint Frankel  hozzávetőleges értéke ma 100 millió fontra (35 milliárd Ft) tehető, és hozzátették: a becslés meglehetősen "konzervatív". Khalid Abdullah herceg azonban nincs rászorulva, hogy árverésre bocsájtsa kedvenc versenylovát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése